NAJGORSZE ZŁO CZYLI... TŁUSZCZE TRANS

Jedynym z tej rodziny prozdrowotnym kwasem tłuszczowym jest CLA i na tym się kończy.

TŁUSZCZE UWODORNIONE I CZĘŚCIOWO UWODORNIONE (TŁUSZCZE TRANS)

Jedynym z tej rodziny prozdrowotnym kwasem tłuszczowym jest CLA i na tym się kończy. Pozostałe tłuszcze trans to najgorsze zło!Tłuszcze te rozpadają się dopiero po 2latach, przyczyniają się do insulinooporności, nadciśnienia, miażdżycy i w konsekwencji śmierci, wpływają negatywnie na płodność kobiet i mężczyzn.

Kwasy te są cenione z perspektywy technologicznej, ponieważ pomagają utrzymać długi termin przydatności a produkty są wilgotne i dłużej świeże, poprawiają smak. Tłuszcze trans występują w minimalnych ilościach w pożywieniu (CLA), na skalę przemysłową zostały stworzone w ramach uwodornienia łuszczów nienasyconych w obecności katalizatora niklowego- w taki sposób powstaje np. bita śmietana. Podczas smażenia z wykorzystaniem nieodpowiednich tłuszczów mamy do czynienia z podobnym procesem tam dokładamy jeszcze utlenianie kwasów tłuszczowych (rozpad tłuszczy z uwolnieniem energii).Musimy za wszelką cenę minimalizować spożycie tłuszczów trans!!!

Produkty w których występują:

- Przekąski (chipsy, paluszki, krakersy, chrupki)

- Ciastka, pączki smażone w używanych wielokrotnie olejach

- Zupki, śmietanki do kawy, koncentraty, sosy

Odpowiednie jedzenie jest najlepszym lekarstwem, nieodpowiednie jedzenie jest najwolniejszą trucizną.