NAJGORSZE ZŁO CZYLI... TŁUSZCZE TRANS
Jedynym z tej rodziny prozdrowotnym kwasem tłuszczowym jest CLA i na tym się kończy.
TŁUSZCZE UWODORNIONE I CZĘŚCIOWO UWODORNIONE (TŁUSZCZE TRANS)
Jedynym z tej rodziny prozdrowotnym kwasem tłuszczowym jest CLA i na tym się kończy. Pozostałe tłuszcze trans to najgorsze zło!Tłuszcze te rozpadają się dopiero po 2latach, przyczyniają się do insulinooporności, nadciśnienia, miażdżycy i w konsekwencji śmierci, wpływają negatywnie na płodność kobiet i mężczyzn.
Kwasy te są cenione z perspektywy technologicznej, ponieważ pomagają utrzymać długi termin przydatności a produkty są wilgotne i dłużej świeże, poprawiają smak. Tłuszcze trans występują w minimalnych ilościach w pożywieniu (CLA), na skalę przemysłową zostały stworzone w ramach uwodornienia łuszczów nienasyconych w obecności katalizatora niklowego- w taki sposób powstaje np. bita śmietana. Podczas smażenia z wykorzystaniem nieodpowiednich tłuszczów mamy do czynienia z podobnym procesem tam dokładamy jeszcze utlenianie kwasów tłuszczowych (rozpad tłuszczy z uwolnieniem energii).Musimy za wszelką cenę minimalizować spożycie tłuszczów trans!!!
Produkty w których występują:
- Przekąski (chipsy, paluszki, krakersy, chrupki)
- Ciastka, pączki smażone w używanych wielokrotnie olejach
- Zupki, śmietanki do kawy, koncentraty, sosy
Odpowiednie jedzenie jest najlepszym lekarstwem, nieodpowiednie jedzenie jest najwolniejszą trucizną.